Dierenleven/Nederlandse landgeit

 

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL)

Op dit moment (2019) hebben wij 11 Nederlandse Landgeiten: Loes van het Steegert (geit), Pasta van de Heuvel (geit), Katleen van de Brink (geit), Mieke van het Steegert (geit), Olaf van de Weiden (dekbok), Rani van de Weiden (geit). 
En de lammeren van 2018: Sientje (geit), Simon (bok), Senna (geit) "van de Weiden".

 

Klik hier voor het fotoalbum van onze geiten.

Alle lammeren zijn in september 2018 opgenomen in het stamboek van de LFNL.
Sientje (gr/wi) en Senna (br/wi) zullen bij ons op het bedrijf blijven.
Hoe onze dieren het elk jaar doen op de keuringen, kunt u lezen in het nieuwsoverzicht.

De lammeren die we te koop aanbieden voor serieuze liefhebbers zijn allen stamboekwaardig, CAE/CL vrij, Q koorts ingeent en ontwormd.  Lammeren worden alleen verkocht aan UBN houders, en eigenaren die al een of meerdere geiten in hun bezit hebben. 
Onze lammeren staan bekend als makkelijk in de omgang!

Wij gaan elk jaar met onze geiten en bokken naar de exterieurkeuring van de LFNL die meestal in Huizen gehouden wordt. Hier worden de dieren gekeurd door erkende keurmeesters. Hoe deze keuringen in zijn werk gaan en waar dieren aan moeten voldoen om in het stamboek opgenomen te worden kunt u hier lezen


Onze dekbokken zijn te huur voor een periode, alleen voor CAE/CL vrije bedrijven.
Voor de kosten en voorwaarden kunt u contact opnemen met Monique.