De Weiden - Melkveehouderij

 

 

Op 17 juli 2020 haalde een van onze koeien (Paula 210) haar predicaat STERKOE, een bijzondere gebeurtenis! 

Onze koeien

Bij melkveehouderij De Weiden hebben we ongeveer 75 koeien. Deze koeien zijn gezond en voelen zich lekker. Iets wat voor ons erg belangrijk is! 
We hebben bewust gekozen voor sterke en duurzame HF koeien, die we zo nu en dan kruisen met andere rassen zoals Belgisch witblauw en Brown Swiss. Gelukkig kennen we weinig gezondheidsproblemen bij en met onze koeien. Mocht er toch eens een koe ziek zijn, dan zullen we dit zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze proberen te verhelpen.

Ook staan de koeien onder voortdurende controle van een dierenarts. Wij werken nauw samen met De Graafschap dierenartsen uit Vorden. Daar waar het nodig is, zal er zowel voor het rundvee als het kleinvee, ostheopatische hulp ingeroepen worden van Aike Kraaijenvanger.

Van kalf naar melkkoe

De kalveren op onze boerderij groeien op in groepen. ‘s Winters staan ze op stal, maar als het weer het toelaat gaan de pinken (kalveren tot 1 jaar) en de jongste kalveren al vroeg in het voorjaar de wei in. Ze verblijven hier tot ver in het najaar, en krijgen niets bijgevoerd. Ook onze melkkoeien staan op een vrij sober rantsoen van (kuil)gras en (kuil)mais, aangevuld met krachtvoer in de vorm van brokken.

De meeste pinken op onze boerderij krijgen rond hun tweede levensjaar hun eerste kalfje. Ze komen dan terecht in de groep melkkoeien. Dit is voor de koe zelf een heel ingrijpende gebeurtenis, die goed begeleid moet worden. Natuurlijk spelen we daar op professionele wijze op in!

Lekkere, verse melk

Op onze melkveehouderij worden de melkkoeien twee keer per dag machinaal gemolken in een 2 keer 6 visgraad melkstal. De hoogwaardige, duurzame melk die onze koeien produceren wordt vervolgens geleverd aan FrieslandCampina. Een organisatie die zeer hoge eisen stelt aan de melk en aan haar melkveehouders. Gemiddeld geeft een Nederlandse melkkoe ongeveer 25 liter melk per 24 uur.